Tarta ze szparagami i serem feta

Tarta ze szparagami i serem feta

Tarta ze szparagami i serem feta to pyszne zestawienie kilku składników w pyszną całość. Tarta ze szparagami jest idealna na wszelkiego rodzaju imprezy, a także jako danie kolacyjne dla całej rodziny.

"tarta ze szparagami"

Trudność: średnie
Czas przygotowania: ponad 30 minut + pieczenie około 60 minut
Porcja: okrągła forma o średnicy 26 cm
Koszt: średni

Składniki na ciasto:
200 g zimnego masła
300 g mąki
4-5 łyżek zimnej wody

Składniki na farsz:
200 g szparagów
150 g sera feta
1 mały por
3 jajka
200 ml mleka
60 g sera żółtego typu emmental
1-2 łyżki masła
gałka muszkatołowa
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Z masła, mąki i wody zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Szparagi oczyścić, obciąć zdrewniałą część i umyć. Ugotować w gorącej, osolonej wodzie przez około 5 minut. Następnie odcedzić i ostudzić.

Pora oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić 1-2 łyżki masła i podsmażyć pokrojonego pora przez około 10 minut, aż będzie miękki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Do miski wbić jajka i je roztrzepać. Dodać mleko, gałkę muszkatołową, starty na grubej tarce ser żółty.

Ser feta pokroić w kostkę

Zagniecione wcześniej ciasto wyjąć z lodówki; rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Okrągłą formę do tart wyłożyć ciastem, zachowując dolny arkusz papieru do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem.

Następnie ułożyć na nim podsmażonego pora; na to wyłożyć farsz z jajek i sera żółtego. Na wierzchu ułożyć szparagi i pokrojony w kostkę ser feta.

Tartę ze szparagami i serem feta piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 55-60 minut. Jeśli wierzch zacznie się za bardzo rumienić, przykryjcie tartę folią aluminiową.

Smacznego.


What are your thoughts?