Makaron z kalafiorem i bułką tartą

Makaron z kalafiorem i bułką tartą

Makaron z kalafiorem to zdrowe, smaczne i szybkie do przyrządzenia danie. Jeśli nie dodacie ostrej papryczki, makaron z kalafiorem będzie świetnym pomysłem na obiad dla dzieci.

"makaron z kalafiorem"

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja dla 4 osób
Koszt: niski

Składniki:
320-350 g makaronu (penne, rigatoni)
500 g różyczek kalafiora
100 g bułki tartej
4-5 łyżek oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 sucha papryczka chili (może być chili posiekane)
sól do smaku

Przygotowanie:
Kalafiora podzielić na różyczki i umyć. Ugotować w osolonej wodzie, przez około 15 minut. Odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć obrany ząbek czosnku (następnie go wyjąć). Dodać ugotowanego kalafiora i dusić przez około 5 minut do otrzymania „grudkowej papki”. Doprawić do smaku solą.

Papryczkę chili drobniutko pokruszyć (uwaga na palce, aby przypadkiem nie potrzeć nimi oczu). Pokruszoną papryczkę wraz z bułką tartą wsypać na patelnię i prażyć około 2-3 minuty.

Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i dodać do kalafiora. Wymieszać. Makaron z kalafiorem rozłożyć na talerze, i każdą z porcji posypać uprażoną bułką tartą wraz z papryczką.

Smacznego.


What are your thoughts?