Caprese cytrynowe z białą czekoladą i migdałami

Caprese cytrynowe z białą czekoladą i migdałami

Caprese cytrynowe to inna wersja tradycyjnego caprese z gorzką czekoladą i migdałami. Tutaj ilość składników jest już większa. Dodatkowo caprese cytrynowe zawiera odrobinę mąki.

"caprese cytrynowe"

Trudność: średnie
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie około 50 minut
Porcja: okrągła forma o średnicy 24 cm
Koszt: średni

Składniki:
50 g mąki
200 g migdałów bez skórki
200 g białej czekolady
150 g masła
5 jajek
190 g cukru
1 ml aromatu cytrynowego
2 cytryny
8 g proszku do pieczenia
1  łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo: cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Białą czekoladę drobno posiekać nożem.

Migdały wraz ze 100 g cukru drobno zmielić w malakserze. Otrzymaną „mąkę” przełożyć do dużej miski i dodać drobno posiekaną czekoladę, startą skórkę z dwóch cytryn, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką.

Masło rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do wymieszanych wcześniej składników. Dodać aromat cytrynowy.

Jajka wraz z resztą cukru (90 g) ubić mikserem, przez około 10-15 minut, do otrzymania puszystego i jasnego kremu. Dodać do pozostałych składników. Delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku (na module statycznym) przez około 50 minut. Jeśli ciasto na wierzchu za bardzo się zarumieni, przykryć folią aluminiową.

Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.


What are your thoughts?