Ciasto caprese z czekoladą i migdałami

Ciasto caprese z czekoladą i migdałami

Ciasto caprese (wł. torta caprese) to ciasto typowe dla kuchni neapolitańskiej. Przepis ten pochodzi z wyspy Capri.
Ciasto caprese jest pyszne dzięki swojej prostocie. To przede wszystkim połączenie gorzkiej czekolady i migdałów. Historia „mówi”, że pewien cukiernik (Carmine di Fiore) stworzył to ciasto przez przypadek, zapominając dodać do niego mąki.
Ciasto caprese charakteryzuje się tym, że jest to ciasto „niskie”, na zewnątrz chrupiące, w środku wilgotne. Jego dodatkowa zaleta to to, że nie zawiera glutenu.

"ciasto caprese"

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie 35 minut
Porcja: okrągła forma o średnicy 24-26 cm
Koszt: średni

Składniki:
200 g migdałów bez skórki
200 g masła w temperaturze pokojowej
150 g czekolady gorzkiej
160 g cukru
4 jajka

Dodatkowo: cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Migdały bez skórki drobno zmielić w malakserze.

Jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek. Białka ubić wraz z 60 g cukru, na sztywną pianę.

Gorzką czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej.

Żółtka ubić wraz z resztą cukru, do otrzymania gładkiej i puszystej konsystencji. Dodać rozpuszczoną wraz z masłem czekoladę. Następnie dodać zmielone migdały i wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać ubite białka i ponownie delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Caprese piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30-35 minut. Następnie ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.


What are your thoughts?