Ciasteczka cytrynowe

Ciasteczka cytrynowe

Ciasteczka cytrynowe to pyszne, aromatyczne ciasteczka. Pięknie pachną cytrynami. Prosto je się przyrządza. I smakują wszystkim, bez wyjątku. No chyba, że ktoś nie przepada za cytrynkami:-)

"ciasteczka cytrynowe"

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 30 minut + pieczenie około 12 minut
Porcja: 30 ciasteczek
Koszt: niski

Składniki:
100 g masła
100 g cukru
270 g mąki
1 jajko
tarta skórka z dwóch cytryn
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia (8g)

Dodatkowo: cukier puder + cukier

Przygotowanie:
Do miski włożyć masło; wsypać cukier i mąkę. Następnie wbić jajko; dodać tartą skórkę z cytryny wraz z sokiem. Dodać proszek do pieczenia i zagnieść ciasto, aż otrzymamy gładką konsystencję. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Po upływie godziny, wyjąć ciasto z lodówki i formować z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtoczyć kolejno w cukrze, następnie w cukrze pudrze. Kulki układać na blasze pokrytej papierem do pieczenia.

Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 12 minut, aż zaczną się rumienić. Następnie ostudzić i zajadać ze smakiem.

Smacznego.


What are your thoughts?