Ciasto z kremem pasticcera

Ciasto z kremem pasticcera

Ciasto z kremem pasticcera jest smaczne i delikatne w smaku. Proste do przygotowania; świetne na śniadanie lub podwieczorek. Nie jest to tradycyjne włoskie ciasto, typowe dla tejże kuchni. To co jest typowo włoskie w tym cieście, to właśnie tytułowa crema pasticcera (jest to rodzaj kremu cukierniczego).

"ciasto z kremem pasticcera"

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 60 minut + pieczenie 40-45 minut
Porcja: forma o średnicy 26 cm
Koszt: niski

Składniki na ciasto:
230 g mąki
140 g cukru
10 g cukru waniliowego
3 jajka
80 ml mleka
100 ml oleju
tarta skórka z 1 cytryny lub kilka kropel aromatu cytrynowego
8 g proszku do pieczenia

Składniki na krem pastriccera:
300 ml mleka
2 żółtka
50 g cukru
40 g mąki
skórka z 1 cytryny
Dodatkowo: cukier puder do dekoracji

Przygotowanie kremu pasticcera:
Żółtka ubić wraz z cukrem do otrzymania gładkiej konsystencji, dodać mąkę i wymieszać mikserem. W garnku podgrzać mleko wraz ze skórką cytryny; następnie dodać do niego ubite z cukrem żółtka. Wszystko podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając (uwaga, żeby nie potworzyły się grudki), do momentu aż krem zgęstnieje. Garnek przykryć folią spożywczą i odstawić do przestudzenia.

Przygotowanie ciasta:
Do miski wbić jajka, wsypać cukier oraz cukier waniliowy i ubić mikserem do otrzymania gładkiej i puszystej konsystencji (około 10 minut). Dolać olej wraz z mlekiem, dodać startą skórkę z jednej cytryny. Następnie przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać mikserem.

Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzchu „poukładać” krem, nie równomiernie, tylko łyżką w różnych miejscach (krem podczas pieczenia „zejdzie” niżej).

Piec w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez 40-45 minut (moduł statyczny).

Ciasto z kremem pasticcera ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

 


What are your thoughts?