Makaron orecchiette z brokułem i pomidorkami

Makaron orecchiette z brokułem i pomidorkami

Makaron orecchiette z brokułem i pomidorkami to super pomysł na smaczny, szybki i lekki obiad dla całej rodziny. Makaron ten jest idealny na upalne dni. Ponadto, można przygotować go jako sałatkę makaronową; zamiast podsmażonych pomidorków, można dodać świeże.

"makaron orecchiette z brokułem"

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: mniej niż 60 minut
Porcja dla 4 osób
Koszt: niski

Składniki:
320-350 g makaronu orecchiette (zamiast może być makaron fusilli)
20 pomidorków koktajlowych
1 średni brokuł
100 g tartego sera pecorino
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól

Przygotowanie:
Brokuł podzielić na różyczki i umyć. Ugotować w gorącej, osolonej wodzie przez około 8 minut. Odcedzić.

Pomidorki koktajlowe umyć i pokroić w ćwiartki.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć ząbek czosnku. Następnie dodać brokuł oraz pokrojone pomidorki, doprawić solą do smaku i podsmażyć przez około 5 minut.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i dodać do podsmażonych warzyw. Dodać połowę tartego sera pecorino. Wymieszać.

Makaron orecchiette z brokułem posypać pozostałym serem pecorino bezpośrednio na talerzach.

"makaron orecchiette z brokułem"

Smacznego.


What are your thoughts?