Risotto z gorgonzolą i orzechami włoskimi

Risotto z gorgonzolą i orzechami włoskimi

Risotto z gorgonzolą i orzechami włoskimi to pomysł na szybki obiad. Miłośnicy sera gorgonzola będą się nim zajadać ze smakiem. Smak risotto z gorgonzolą wzbogacają prażone orzechy włoskie.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja dla 2 osób
Koszt: średni

Składniki:
160 g ryżu do risotto (Arborio, Carnaroli)
100 g sera gorgonzola dolce
1 l wywaru z warzyw (dla leniwych lub zabieganych wywar z kostki)
10 orzechów włoskich
oliwa z oliwek
cebulka (ilość według uznania)
łyżeczka masła
zielona pietruszka do posypania
sól
Opcjonalnie można dodać pół kieliszka białego wina w momencie, gdy ryż jest uprażony. Należy poczekać aż wyparuje, następnie kontynuować gotowanie, dolewając wywar.

Przygotowanie:
Orzechy włoskie obrać i pokroić na mniejsze kawałki.

Przygotować wywar z warzyw lub rozpuścić w wodzie kostkę rosołową.

Ser gorgonzola pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć drobno posiekaną cebulkę. Wsypać ryż i uprażyć go aż zacznie robić się przezroczysty. W tym momencie dolać gorącego wywaru (opcjonalnie białego wina) i poczekać aż ryż go wchłonie. Ponownie dolać wywar. Ryż gotować przez ok. 16-18 minut zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zdjąć z ognia i dodać pokrojony w kostkę ser gorgonzola i posiekane orzechy włoskie. Doprawić solą do smaku. Wymieszać. Gotowe risotto rozłożyć na talerze. Ozdobić zieloną pietruszką i zajadać ze smakiem.

Smacznego.


What are your thoughts?