Muffiny superczekoladowe

Muffiny superczekoladowe

Muffiny superczekoladowe to smaczne małe co nieco dla każdego. Dobre zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek.
Jeśli „chodzi” za Wami coś słodkiego to muffiny superczekoladowe będą idealne.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie około 20 minut
Porcja: dla 4-6 osób
Koszt: niski

Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
100 g masła
125 g jogurtu naturalnego
2 jajka
300 g mąki
8 g proszku do pieczenia
150 g cukru
3 łyżki gorzkiego kakao

Przygotowanie:
100 g gorzkiej czekolady wraz z masłem rozpuścić w garnuszku, gotując na małym ogniu; następnie przestudzić.

Rozpuszczoną czekoladę przełożyć do miski, dodać jogurt naturalny oraz jajka; wymieszać. W drugiej misce wymieszać „suche” składniki tj. mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Następnie do ww. „suchych” składników dodać przygotowany krem z czekolady i jogurtu. Wymieszać (jak to jest w przypadku muffinów) niezbyt dokładnie, by pozostały grudki.

Pozostałe 100 g gorzkiej czekolady pokroić na małe kawałki i dodać do ciasta. Ponownie wymieszać.

Ciasto wlać do wyłożonych papilotkami form na muffiny, wypełniając je do 2/3 wysokości.

Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 20 minut. Muffinki te najlepiej przechowywać przykryte folią spożywczą.

Smacznego.


What are your thoughts?