Sbrisolona, czyli mega kruche ciasto włoskie

Sbrisolona, czyli mega kruche ciasto włoskie

Sbrisolona to ciasto typowe dla regionu Lombardia. Jest to, jak podałam w tytule, mega kruche ciasto. Można go porównać do płatków śniadaniowych crunchy. Sbrisolona to wymieszane mąki pszenna wraz z kukurydzianą, z dodatkiem mielonych migdałów. Sbrisolona nie należy do ciast, które się kroją. Nie jest to na pewno ciasto, które będzie zdobiło elegancko nakryte stoły, ale na pewno będzie zachwycać Wasze podniebienia. 

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie około 40-50 minut
Porcja: okrągła forma o średnicy 24-26 cm
Koszt: średni

Składniki:
200 g mąki pszennej
200 g mąki kukurydzianej
150 g migdałów bez skórki
50 g migdałów ze skórką
200 g cukru + 1 łyżeczka cukru waniliowego (lub kilka kropel aromatu waniliowego)
200 g masła
tarta skórka z 1 cytryny
2 żółtka

Przygotowanie:
Migdały bez skórek zmielić „grubo” w malakserze i połączyć z miękkim masłem.

W misce wymieszać obie mąki wraz z cukrem, cukrem waniliowym i tartą skórką z cytryny. Dodać do zmielonych migdałów i masła; wymieszać. Następnie dodać żółtka wgnieść je w ciasto. Następnie przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką.  Wyrównać powierzchnię i ułożyć migdały ze skórką.

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 45-50 minut aż wierzch się zarumieni.

Smacznego.


What are your thoughts?