Tiramisù bez jajek – z mlekiem skondensowanym

Tiramisù bez jajek – z mlekiem skondensowanym

Mało kto nie zna tego deseru. Tiramisù to chyba najbardziej rozpowszechniony deser we Włoszech i nie tylko. Tym razem mam dla Was inną wersję tej delicji, mianowicie tiramisù bez jajek. Zapewniam Was, że jest ono tak samo pyszne, jak to tradycyjne:-) U mnie znika w mgnieniu oka.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: powyżej 30 minut
Porcja dla 4 osób
Koszt: niski

Składniki:
200 g biszkoptów savoiardi
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki
100 ml mleka skondensowanego słodkiego
1-2 łyżki cukru (można w ogóle go nie dodawać, bo mleko i biszkopty są słodkie)
kawa do moczenia biszkoptów
kakao do posypania

Przygotowanie:
Zaparzyć kawę i przelać do miski; ostudzić.

W misce ubić śmietanę kremówkę wraz z cukrem, następnie dodać do niej serek mascarpone oraz mleko skondensowane. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem, na niskich obrotach.

Na dnie formy rozsmarować odrobinę przygotowanego kremu. Ułożyć warstwę namoczonych w kawie biszkoptów savoiardi (jeden obok drugiego). Następnie wyłożyć połowę kremu, wyrównać, na to kolejną warstwę namoczonych w kawie biszkoptów i na koniec krem. Na wierzchu posypać kakao.

Tiramisù bez jajek wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Przepis na tradycyjne tiramisù znajdziecie tutaj: http://polkawewloszech.pl/2016/03/09/tiramisu/.

Smacznego.


What are your thoughts?