Ryż zapiekany z sosem pomidorowym i mozzarellą

Ryż zapiekany z sosem pomidorowym i mozzarellą

Ryż zapiekany z sosem pomidorowym i mozzarellą to alternatywa dla makaronu w tej odsłonie. Tym samym danie to jest bez glutenu. Ponadto przygotowane w nadmiarze, na pewno się nie zmarnuje i obiad na następny dzień będziecie mieć już gotowy.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja dla 4 osób
Koszt: niski

Składniki:
320 g ryżu (najlepiej do risotto: carnaroli lub arborio)
250 – 300 g mozzarelli
oliwa z oliwek
cebula (ilość według uznania)
700 ml passaty
listki bazylii
około 100 g tartego parmezanu
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Mozzarellę pokroić w kostkę, przełożyć na sitko i odcedzić z nadmiaru wody (przez około 30 minut).

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę, aż się zarumieni. Wlać passatę, dodać kilka listków bazylii, doprawić do smaku solą, i gotować sos przez około 20 minut.

Ryż ugotować w osolonej wodzie przez około 16-18 minut. Następnie odcedzić i wymieszać z sosem pomidorowym. Dodać 3/4 pokrojonej mozzarelli oraz 70 g tartego parmezanu. Doprawić do smaku pieprzem. Wszystko wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć pozostałą mozzarellę oraz posypać resztą parmezanu.

Zapiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-25 minut.

Ryż zapiekany z sosem pomidorowym i mozzarellą przyozdobić świeżymi listkami bazylii i podawać.

Smacznego.

 


What are your thoughts?