Tarta wiejska z ziemniakami, cukinią i marchewką

Tarta wiejska z ziemniakami, cukinią i marchewką

Tarta wiejska z ziemniakami, cukinią i marchewką to świetny pomysł na kolację dla całej rodziny. Tarta wiejska z ziemniakami super sprawdzi się na piknikach i podczas letniego grillowania.

Trudność: średnie
Czas przygotowania: około godziny + pieczenie około 50 minut
Porcja: okrągła forma do tart o średnicy 26-28 cm
Koszt: średni

Składniki na ciasto:
150 g masła
300 g mąki
5 łyżek zimnej wody

Składniki na farsz:
2 małe marchewki
1 średnia cukinia
2 małe ziemniaki (najlepiej młode)
1-2 łyżki oliwy z oliwek
150 g ricotty
150 ml śmietany do gotowania
1 jajko
50 g tartego parmezanu
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie liście rukoli do ozdoby

Przygotowanie:
Z masła, mąki i zimnej wody zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Warzywa umyć; marchew i ziemniaki obrać ze skórki. Następnie wszystkie warzywa pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć warzywa (pod przykryciem) przez około 5 minut. Przestudzić.

W misce wymieszać ser ricotta wraz ze śmietaną, jajkiem i tartym parmezanem. Następnie dodać do podsmażonych warzyw, doprawić do smaku solą i pieprzem; wymieszać.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wyłożyć nim formę do tart, zachowując dolny arkusz papieru do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem i wyłożyć na nie warzywa z kremem z ricotty.

Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40-45 minut. Jeśli wierzch zaczynie się za bardzo rumienić, przykryć folią aluminiową.

Po upieczeniu tartę wiejską z ziemniakami przestudzić i przyozdobić listkami rukoli.

Smacznego.


What are your thoughts?