Rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą – jak włoskie cornetti

Rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą – jak włoskie cornetti

Rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą to chyba jeden z najprostszych przepisów, jakie znam. Bardzo prosto się je przygotowuje. Są świetnym pomysłem na śniadanie dla całej rodziny. Ponadto będą super przekąską w ciągu dnia.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie około 15 minut
Porcja: 8 rogalików
Koszt: niski

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (okrągłego)
2 łyżki nutelli (zamiast nutelli może być dżem)
1 łyżka cukru

Przygotowanie:
Dwie łyżki nutelli wyłożyć do miseczki i wstawić do zamrażalnika na pół godziny.

Ciasto francuskie rozłożyć, posypać łyżką cukru. Wałkiem delikatnie wcisnąć cukier w ciasto. Przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia i przewrócić na drugą stronę, tak by strona z cukrem była pod spodem. Pokroić na 8 równych trójkątów. Na zewnętrznej krawędzi trójkątów układać po łyżeczce nutelli.

Każdy trójkąt zawinąć w kształt rogalika, zaczynając od strony z nutellą.

Rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut, aż wierzch się zarumieni.

Smacznego.

 


What are your thoughts?