Grissini z ciasta francuskiego z parmezanem

Grissini z ciasta francuskiego z parmezanem

Grissini z ciasta francuskiego z serem to super szybka do przygotowania przekąska. Świetne do pochrupania w ciągu dnia. Na imprezy i kolacje z przyjaciółmi też będą jak znalazł.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 30 minut + 30 minut chłodzenie + 15 minut pieczenie
Porcja dla 4 osób
Koszt: niski

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego prostokątnego
1 jajko
tarty parmezan lub grana padano
ziarenka sezamu, może być też siemię lniane lub ziarenka kminku (ja użyłam mieszanki  sezamu i siemienia lnianego)

Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwinąć i rozsmarować na nim część roztrzepanego jajka. Na połowie ciasta rozsypać tarty parmezan; złożyć ciasto na pół, wzdłuż dłuższego boku. Delikatnie rozwałkować (uwaga: po bokach może wyjść trochę jajka). Ciasto posmarować resztą jajka, jeszcze raz rozsypać ser i delikatnie „wcisnąć” go w ciasto.

Nożem odciąć po bokach nieróności. Do cięcia grissini z ciasta francuskiego najlepszy jest okrągły nóż do pizzy.

Ciasto pokroić w długie paski o średnicy około 5 cm. Paseczki lekko skręcić. Następnie układać na blasze pokrytej papierem do pieczenia, pozostawiając odstęp. Ponownie posypać tartym parmezanem oraz ziarenkami sezamu i siemienia lnianego. Wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15-20 minut, aż grissini z ciasta francuskiego zaczną się rumienić.

Po wyjęciu z piekarnika przestudzić i podawać.

Smacznego.


What are your thoughts?