Ciasto z herbatników bez gotowania

Ciasto z herbatników bez gotowania

Ciasto z herbatników bez gotowania to prosty deser, idealny na każdą okazję. Ciasto z herbatników to ten rodzaj słodkości, którego nie trzeba gotować, a do jego przygotowania potrzebnych jest kilka chwil.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + minimum 2 godziny chłodzenia w lodówce
Porcja: forma o wymiarach
Koszt: niski

Składniki:
150 g herbatników
3 łyżki nutelli (lub innego kremu orzechowego)
200 ml śmietany kremówki lub 250 g serka mascarpone
50 ml mleka

Przygotowanie:
Śmietanę kremówkę ubić. Nutellę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do śmietany i wymieszać mikserem.

Na dnie formy rozsmarować łyżkę kremu. Następnie układać namoczone w mleku herbatniki, jeden obok drugiego. Na warstwę herbatników wyłożyć krem ze śmietany i nutelli. Na to kolejną warstwę namoczonych w mleku herbatników i jeszcze raz krem. Czynność powtarzać do wyczerpania składników.

Ciasto z herbatników wstawić do lodówki, na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc, ponieważ na drugi dzień smakuje dużo lepiej i będzie w sam raz do porannej kawki.

Po wyjęciu z lodówki ciasto z herbatników posypać na wierzchu kakao.

Smacznego.


What are your thoughts?