Crostata z ziemniaków z szynką i serem

Crostata z ziemniaków z szynką i serem

Crostata z ziemniaków to bardzo proste do przygotowania danie. To coś na wzór pizzy, jedynie bazę stanowią ziemniaki. Polecam.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + gotowanie ziemniaków + pieczenie około 40 minut
Porcja: okrągła forma do tart o średnicy 26-28 cm
Koszt: niski

Składniki:
1 kg ziemniaków w skorupkach
1 jajko
60 g tartego parmezanu lub grana padano
łyżka masła
gałka muszkatołowa
sól i pieprz do smaku
kilka plasterków gotowanej szynki lub innej wędliny
kilka plasterków sera (ja użyłam provolone, może być scamorza lub inny ser)

Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i ugotować w skorupkach w osolonej wodzie, przez około 40 minut. Ostudzić, obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać łyżkę masła, jajko, tarty parmezan oraz do smaku sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszać i przełożyć do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy do tart. Wygładzić powierzchnię i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut aż wierzch zacznie się rumienić.

Wyjąć z piekarnika, przestudzić i przełożyć na talerz (który będziecie mogli włożyć do piekarnika), odwracając crostatę „do góry nogami”. Na wierzchu ułożyć plasterki szynki i sera; ponownie wstawić do piekarnika na 5 minut, aż ser stopnieje.

Smacznego.

 


What are your thoughts?