Wiosenna tarta z warzywami i serem

Wiosenna tarta z warzywami i serem

Wiosenna tarta z warzywami to prosta do przygotowania zapiekanka z ciasta francuskiego, marchwi, cukinii oraz sera. Pięknie się prezentuje i z pewnością zaskoczycie nią Waszych gości, nie tylko wizualnie, ale i smakowo:-)

Trudność: średnie
Czas przygotowania: 30 minut + około 30 minut pieczenie
Porcja: okrągła forma do tart o średnicy 26-28 cm
Koszt: niski

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (okrągłego)
3 średniej wielkości marchewki
2 średniej wielkości cukinie
300 g sera ricotta
100 ml śmietany do gotowania
50 g tartego parmezanu lub grana padano
1 jajko
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Warzywa umyć i oczyścić (cukinie pozostawić ze skórką). Następnie marchew i cukinie pokroić wzdłuż w cienkie, długie plasterki, najlepiej obieraczką do ziemniaków.

Ser ricotta odsączyć na sitku z nadmiaru wody przez co najmniej 1 godzinę. Przełożyć do miski, dodać do niego śmietanę, tarty parmezan, jajko oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać.

Ciasto francuskie wyłożyć do formy, nakłuć widelcem i położyć na nie krem z sera ricotta. Następnie, zaczynając od środka, lekko wciskać brzegi plasterków cukinii i marchwi (pionowo), na okrągło i naprzemiennie, zataczając coraz większe kółka w miarę układania.Jeśli plasterki cukinii lub marchewki są szerokie, można je przekroić wzdłuż na pół.

Tartę piec w nagrzanym do 170-180 stopni piekarniku przez około 35-40 minut, uważając by warzywa się nie spaliły. Zapewniam Was, że ta, wiosenna tarta z warzywami będzie jednym z Waszych ulubionych dań.

Smacznego.

 

 


What are your thoughts?