Makaron z boczkiem, rukolą i suszonymi pomidorami

Makaron z boczkiem, rukolą i suszonymi pomidorami

Makaron z boczkiem, rukolą i suszonymi pomidorami to kolejny prosty przepis na smaczne danie all’italiana. Makaron z boczkiem możecie podać na ciepło na obiad lub na zimno, jako sałatkę. Jeśli Wam zostanie, świetnie przechowa się na następny dzień.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja dla 4 osób
Koszt: średni

Składniki:
320-350 krótkiego makaronu (ja użyłam fusilli)
200 g boczku
100 g suszonych pomidorów w oleju
80 g parmezanu w kawałku
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić, przełożyć do miski i dodać 2-3 łyżki oliwy z oliwek.

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć wraz z łyżką oliwy z oliwek na patelni, do momentu aż się zarumieni.Suszone pomidory odsączyć z nadmiaru oleju, następnie pokroić w cienkie paseczki.Rukolę umyć i osuszyć na ręczniku kuchennym.Parmezan pokroić w cienkie plasterki.

Powyższe składniki dodać do makaronu, doprawić solą i pieprzem; wymieszać.

Smacznego.


What are your thoughts?