Mini pulpeciki z mięsa wołowego

Mini pulpeciki z mięsa wołowego

Mini pulpeciki z mięsa wołowego stanowią świetny dodatek do sosu pomidorowego, który przygotowujecie do makaronu. Możecie również włożyć kilka mini pulpecików do lasagni, bardzo podniosą jej smak. Poza tym są pyszne zjadane zaraz po usmażeniu. Możecie je również zamrozić i trzymać na tzw. czarną godzinę, gdy nie macie nic do jedzenia.

Oczywiście mięso nie musi być koniecznie wołowe.

 

Trudność: średnie
Czas as przygotowania: 1 godzina + 1 godzina chłodzenia w lodówce
Porcja dla 4 osób
Koszt: średni

Składniki:
400 g mięsa wołowego (mielonego)
1 jajko
50 g tartego parmezanu lub grana padano
2-3 łyżki bułki tartej
2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
mąka do obtaczania pulpecików
olej do smażenia

Przygotowanie:
W misce wymieszać mięso mielone wraz z jajkiem, tartym parmezanem, tartą bułką i opcjonalnie drobno posiekaną zieloną pietruszką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie mięso wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Po wyjęciu z lodówki, z mięsa uformować małe kulki wielkości orzecha włoskiego (ja robię zawsze odrobinę mniejsze) i obtaczać je w mące. Pulpeciki smażyć na patelni z rozgrzanym olejem przez około 5-7 minut aż się zarumienią.

Pulpeciki wykładać na papierowy ręcznik kuchenny, by nadmiar oleju w niego wsiąkł.

I mini pulpeciki są gotowe do zjedzenia.

Smacznego.

 

 


What are your thoughts?