Crostata z mascarpone i groszkiem czekoladowym

Crostata z mascarpone i groszkiem czekoladowym

Crostata z mascarpone, serem ricotta i groszkiem czekoladowym to pyszne, rozpływające się w ustach ciasto. W związku z tym, że we Włoszech nie ma „naszego” białego sera, a ja uwielbiam polski sernik, crostata z mascarpone jest dla mnie ciastem, które go przypomina. I dlatego tak bardzo ją lubię…

Trudność: średnie
Czas przygotowania:
Porcja: okrągła forma do tart o średnicy 26 cm
Koszt: średni

Składniki na ciasto:
150 g masła
300 g mąki
100 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko

Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
250 g sera ricotta
1 płaska łyżka mąki
80-100 g groszku czekoladowego
1 żółtko
100 g cukru

Przygotowanie:
Z masła, mąki, cukru i cukru waniliowego oraz jajka zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.

W misce używając miksera wymieszać ser ricotta wraz z cukrem; dodać żółtko (białko pozostawić) i wymieszać. Dodać płaską łyżkę mąki, następnie serek mascarpone i mieszać do otrzymania kremowej konsystencji. Dodać groszek czekoladowy, pozostawiając trochę do dekoracji.

Zagniecione wcześniej ciasto podzielić na dwie części (większą i mniejszą). Większą rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wyłożyć nim formę, pozostawiając dolny arkusz papieru. Ciasto nakłuć widelcem i wyłożyć na nie krem z serów ricotta i mascarpone. Wierzch udekorować pozostałym ciastem, które należy rozwałkować, powycinać z niego paski i ułożyć, tak by tworzyły kratkę; posmarować białkiem i rozsypać resztę groszku czekoladowego.

Ciasto piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku na module statycznym przez około 45 minut. Po upieczeniu crostatę ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

 


What are your thoughts?