Pralinki z serka mascarpone

Pralinki z serka mascarpone

Pralinki z serka mascarpone i gorzkiej czekolady to pyszne i rozpływające się w ustach kulki. Pięknie prezentują się na stole. Ich dodatkowym plusem jest to, że bardzo szybko się je robi.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 30 minut + około 2 godzin chłodzenie
Porcja: około 20 pralinek
Koszt: niski

Składniki:
100 g serka mascarpone
200 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo do obtoczenia:
pokruszone orzechy laskowe, pokruszone migdały, kolorowy groszek, kakao lub wiórki kokosowe.

Przygotowanie:
Czekoladę gorzką połamać na mniejsze części i rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Następnie rozpuszczoną czekoladę przełożyć do większej miski i dodać do niej serek mascarpone; wymieszać do otrzymania gładkiej konsystencji. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, by mascarpone wraz z czekoladą stężały.

Po wyjęciu z lodówki pomagając sobie łyżeczką formować małe kulki (dobrze jest lekko zwilżyć dłonie, aby pralinki łatwiej się formowały).

Przygotować małe miseczki lub talerzyki z pokruszonymi orzechami, kolorowymi kulkami, wiórkami kokosowymi lub kakao i obtaczać w nich pralinki. Następnie włożyć je do małych papilotek.

Pralinki należy przechowywać w lodówce. Przed podaniem można je wyjąć wcześniej z lodówki, aby się odrobinę „ugrzały”.

Pralinki z serka mascarpone i gorzkiej czekolady na drugi dzień smakują jeszcze lepiej.

Smacznego.

 

 


What are your thoughts?