Crostata owsiano – ryżowa

Crostata owsiano – ryżowa

Crostata owsiano – ryżowa to alternatywny przepis na tradycyjne kruche ciasto z białej mąki. Crostata owsiano – ryżowa jest pyszna i bardzo lubiana przez dzieci. Smak kruchego ciasta owsiano-ryżowego świetnie komponuje się z dżemem wiśniowym lub truskawkowym.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie około 35-40 minut
Porcja: okrągła forma o średnicy 26 cm
Koszt: niski

Składniki:
150 g mąki owsianej
200 g mąki ryżowej
150 g masła roślinnego (może być masło)
1 jajko
80 g cukru trzcinowego lub białego
8 g cukru waniliowego
słoik ulubionego dżemu (ja użyłam wiśniowego)
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto do otrzymania gładkiej konsystencji. Gdy ciasto za bardzo się klei, dodać mąki. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na dwie części: większą i mniejszą. Większy kawałek ciasta rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wyłożyć nim okrągłą formę do tart, pozostawiając oba arkusze papieru do pieczenia.

Na przykryte papierem do pieczenia ciasto wysypać groch i podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut. Następnie usunąć groch wraz z wierzchnim papierem do pieczenia i rozsmarować na podpieczonym cieście dżem.

Drugą część ciasta również rozwałkować, nożem powycinać paski i poukładać je na wierzchu crostaty, tak by utworzyły kratkę.

Wstawić do piekarnika i piec kolejne 20 minut w 170-180 stopniach, aż wierzch się zarumieni.

Przed podaniem crostatę owsiano-ryżową ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

 


What are your thoughts?