Clafoutis z pomidorkami i rukolą

Clafoutis z pomidorkami i rukolą

Clafoutis z pomidorkami i rukolą to danie pochodzące z kuchni francuskiej, ale we Włoszech też jadane. Można rzec, że clafoutis to taka pieczona frittata:-) Clafoutis z pomidorkami i rukolą świetnie się sprawdzi jako przystawka podczas kolacji z przyjaciółmi, ale nie tylko.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: mniej niż 30 minut + pieczenie około 25 minut
Porcja dla 4 osób
Koszt: średni

Składniki:
około 16 pomidorków koktajlowych
50 g rukoli
2 łyżki mąki
4 jajka
100 ml mleka
180 ml śmietany kremówki
30 g tartego parmezanu
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz rukolę rozdzielić pomiędzy cztery żaroodporne foremki. Dodać sól i pieprz do smaku.

W misce wymieszać jajka, mąkę, mleko, śmietanę kremówkę oraz połowę tartego parmezanu. Następnie ciasto wlać do każdej z foremek. Wierzch posypać pozostałym parmezanem.

Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20-25 minut, aż wierzch zacznie się rumienić.

Smacznego.


What are your thoughts?