Pennette śródziemnomorskie

Pennette śródziemnomorskie

Pennette śródziemnomorskie to kolejny prosty i smaczny przepis na danie kuchni włoskiej. Pennette śródziemnomorskie to kilka podstawowych składników, które zazwyczaj znajdują się w każdym włoskim domu: sos pomidorowy, oliwki, mozzarella, no i oczywiście makaron.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania
Porcja dla 3-4 osób
Koszt: niski

Składniki:
320 g makaronu pennette
500 ml passaty
150 g sera mozzarela
50 g czarnych oliwek bez pestek
łyżka kaparów w occie
50 g tartego sera pecorino
oliwa z oliwek
cebulka (ilość według uznania)
kilka listków bazylii
sól

Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Na patelni podgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć drobno posiekaną cebulkę, dodać passatę, kilka listków bazylii, doprawić do smaku solą, przykryć i gotować na wolnym ogniu około 15-20 minut. Jeśli sos jest za gęsty, podlać wodą.

Do gotowego sosu pomidorowego dodać przekrojone na pół czarne oliwki, kapary i starty ser pecorino.

Ser mozzarella pokroić w kostkę.

Do naczynia żaroodpornego nałożyć kilka łyżek sosu, część makaronu i mozzarelli; wymieszać. Dodać pozostały makaron, resztę sosu i mozzarelli. Ponownie wymieszać.

Wierzch dodatkowo można posypać tartym serem pecorino.

Pennette śródziemnomorskie zapiec w nagrzanym do 180-200 stopni piekarniku przez około 15 minut aż wierzch się zarumieni.

Smacznego.


What are your thoughts?