Makaron pełnoziarnisty z cukinią i oliwkami

Makaron pełnoziarnisty z cukinią i oliwkami

Makaron pełnoziarnisty z cukinią, bakłażanami i oliwkami to smaczny i zdrowy pomysł na wegetariański obiad. Makaron pełnoziarnisty z cukinią może być podany na ciepło, jak i na zimno, jako sałatka; smaczny także na drugi dzień.

makaron pełnoziarnisty z cukinią

Trudność: średnie
Czas przygotowania: 60 minut + około 60 minut na odcedzenie cukinii i bakłażanów
Porcja dla 4 osób
Koszt: niski

Składniki:
320 g makaronu krótkiego (ja użyłam makaronu ditalini rigati)
1 średni bakłażan
2 małe cukinie
1 mała cebulka
30 g orzeszków piniowych
100 g oliwek zielonych bez pestek
oliwa z oliwek
olej do smażenia
liście bazylii
2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
sól

Przygotowanie:
Cukinie i bakłażana umyć i pokroić w plastry. Ułożyć warstwami na durszlaku, soląc każdą warstwę i pozostawić na około 1 godzinę, by „wypuściły” wodę. Następnie plastry bakłażana przekroić na dwie lub cztery części (zależy od jego wielkości), plasterki cukinii można zostawić w całości. W pierwszej kolejności usmażyć bakłażana, aż zacznie się rumienić (ja do jego smażenia używam bardzo mało oleju, ponieważ jest on jak „gąbka” i wchłania bardzo dużo oleju). Następnie w niewielkiej ilości oleju usmażyć cukinie. Usmażone warzywa wykładać na ręcznik kuchenny, by odsączyć nadmiar oleju.

Orzeszki piniowe uprażyć na patelni. Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na oliwie z oliwek. Zielone oliwki przekroić na pół. Listki bazylii oraz zieloną pietruszkę drobno posiekać.

Makaron pełnoziarnisty ugotować w osolonej wodzie al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do dużej miski. Dodać 1-2 łyżki oliwy z oliwek i wymieszać. Następnie dodać wszystkie wcześniej przygotowane składniki. Doprawić solą do smaku.

Smacznego.


What are your thoughts?