Biszkopt bezglutenowy z mąki ryżowej

Biszkopt bezglutenowy z mąki ryżowej

Biszkopt bezglutenowy z mąki ryżowej to smaczna alternatywa dla tradycyjnego biszkoptu z białej mąki. Biszkopt ten mogą ze spokojem jeść uczuleni na gluten. Na ten lekki i puszysty biszkopt bezglutenowy składają się tylko cztery składniki: mąka ryżowa, jajka, cukier oraz cukier waniliowy. Jest on świetną podstawą do tortów.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: mniej niż 30 minut + pieczenie około 35 minut
Porcja: okrągła forma o średnicy 24 cm
Koszt: niski

Składniki:
150 g mąki ryżowej
5 jajek
140 g cukru
1 torebka cukru waniliowego

Przygotowanie:
Jajka ubijać wraz z oboma cukrami przez około 10-15 minut, do otrzymania puszystej i jasnej masy. Następnie dodać przesianą mąkę ryżową i wszystko delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Biszkopt bezglutenowy z mąki ryżowej piec w nagrzanym do 160-170 stopni piekarniku przez około 35-40 minut.

Smacznego.


What are your thoughts?