Ciasto z mąki kasztanowej, czyli castagnaccio

Ciasto z mąki kasztanowej, czyli castagnaccio

Ciasto z mąki kasztanowej, czyli castagnaccio to ciasto typowe dla kuchni włoskiej, a zwłaszcza dla regionu Toskania. Przyrządza się je w mgnieniu oka. Ciasto z mąki kasztanowej nadaje się dla uczulonych na gluten, białko jaja kurzego i laktozę. Zawiera znikomą ilość cukru, słodkości dodają mu rodzynki.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 10 minut + około 45 minut pieczenie
Porcja: okrągła forma o średnicy 30-32 cm
Koszt: średni

Składniki:
300 g mąki kasztanowej
450 ml wody
60 g rodzynek
50 g orzeszków piniowych
50 g obranych orzechów włoskich (opcjonalnie)
oliwa z oliwek do posmarowania formy
1-2 łyżki cukru (zamiast może być miód)
gałązka rozmarynu

Przygotowanie:
Rodzynki opłukać i namoczyć w wodzie przez 10 minut.

Jeśli dodajecie orzechy włoskie to należy je pokroić na mniejsze kawałki.

Do miski przesiać mąkę kasztanową, dodać cukier, stopniowo dolewać wodę, mieszając widelcem do otrzymania gładkiej konsystencji. Następnie do wymieszanej z wodą mąki kasztanowej dodać orzeszki piniowe i odsączone z wody rodzynki (pozostawić trochę rodzynek i orzeszków piniowych do udekorowania ciasta). Opcjonalnie dodać orzechy włoskie (te również pozostawić do dekoracji).

Okrągłą formę wysmarować oliwą z oliwek i przelać do niej ciasto. Wierzch posypać odłożonymi orzeszkami piniowymi, rodzynkami i orzechami włoskimi.

Z gałązki rozmarynu poobrywać listki i przyozdobić nimi ciasto.

Piec w nagrzanym do 170-180 stopni piekarniku przez około 45 minut, aż na wierzchu wytworzy się skorupka. Ciasto w środku pozostanie wilgotne.

Smacznego.


What are your thoughts?