Krewetki z czarnym ryżem

Krewetki z czarnym ryżem

Krewetki z czarnym ryżem to prosty przepis na smaczne i lekkie danie. Krewetki z czarnym ryżem są odpowiednie zarówno jako danie obiadowe, czy na kolację.

Trudność: średnia
Czas przygotowania: około 60 minut
Porcja dla 4 osób
Koszt: średni

Składnik:
250 g oczyszczonych krewetek
300-320 g czarnego ryżu
15 pomidorków koktajlowych
pół cytryny
cebulka
ząbek czosnku
4-5 łyżek oliwy z oliwek
zielona pietruszka
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Wycisnąć sok z połówki cytryny. Do miski włożyć oczyszczone krewetki, drobno pokrojoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku; dodać sok z cytryny, 1-2 łyżki oliwy z oliwek, doprawić pieprzem do smaku. Wymieszać i odstawić na około 15-20 minut do marynowania.

Czarny ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu; odcedzić i przelać zimną wodą. Przełożyć do miski i dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek.

Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć pomidorki koktajlowe przez około 3 minuty. Dołożyć krewetki wraz z marynatą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kontynuować gotowanie przez 4-5 minut.

Następnie wszystko zmieszać z czarnym ryżem, ponadto dodać drobno posiekaną zieloną pietruszkę.

Smacznego.


What are your thoughts?