Gateau ziemniaczane z mozzarellą i szynką

Gateau ziemniaczane z mozzarellą i szynką

Gateau ziemniaczane to danie typowe dla południowych Włoch. Przygotowuje się je z ugotowanych ziemniaków, dodając do nich mozzarellę, prosciutto, parmezan i gałkę muszkatołową. Następnie zapieka się i powstaje ta smaczna „pizza” z ziemniaków, jak inaczej Włosi nazywają gateau ziemniaczane. Jest to świetny pomysł na drugie danie obiadowe.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + gotowanie ziemniaków
Porcja dla 3-4 osób
Koszt: średni

Składniki:
500 g ziemniaków
50 g masła + do posmarowania formy
1 jajko
100 g szynki gotowanej (może być też salami lub inna wędlina)
100 g mozzarelli (zamiennie może być scamorza lub provolone)
60 g tartego parmezanu + do posypania
4 łyżki mleka (opcjonalnie)
bułka tarta
gałka muszkatołowa
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i ugotować w skorupkach. Przestudzić, obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać masło i wymieszać. Opcjonalnie dodać mleko. Następnie dodać jajko, tarty parmezan, pokrojone w kostkę szynkę gotowaną i ser mozzarella (jeśli używacie mozzarelli z wody, należy ją wcześniej odcedzić co najmniej 3o minut).

Formę lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wyłożyć do niej ziemniaki z mozzarellą i szynką. Wierzch posypać bułką tarta i parmezanem.

Gateau ziemniaczane piec w nagrzanym do 170 stopni przez 25-30 minut.

Smacznego.

 

 


What are your thoughts?