Rolada świąteczna, czyli tronchetto di Natale

Rolada świąteczna, czyli tronchetto di Natale

Rolada świąteczna, czyli tronchetto di Natale to ciasto swoim wyglądem przypominające pień drzewa (wł. tronco – pień). Przepis na tronchetto di Natale nie wywodzi się bezpośrednio z kuchni włoskiej, lecz z kuchni francuskiej. Przepis ten jest jednak we Włoszech bardzo rozpowszechniony.

Ciasto to piecze się w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Jest to biszkopt z nadzieniem, którym może być nutella, dżem lub krem. To wszystko pokryte jest polewą, najczęściej czekoladową. Na południu Włoch, tronchetto przygotowuje się najczęściej z kremem z kasztanów jadalnych.

Moja rolada świąteczna to biszkopt z kremem z serka mascarpone, polany rozpuszczoną gorzką czekoladą.

Trudność: średnie
Czas przygotowania: 1 godzina + pieczenie 10-15 minut
Porcja: prostokątna forma o wymiarach 40×30 cm
Koszt: średni

Składniki na biszkopt:
6 jajek
120 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
150 g mąki

Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
2-3 łyżki mleka słodzonego skondensowanego
100 ml śmietany kremówki

Składniki na polewę:
150 g czekolady gorzkiej
100 ml śmietany kremówki

Przygotowanie biszkoptu:
Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z oboma cukrami do otrzymania gładkiej i puszystej masy. Dodać przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać mikserem. Ubić pianę z białek i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Formę do pieczenia w rozmiarach ok. 30×40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Biszkopt piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10-15 minut. Wierzch powinien być złocisty. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i położyć na nie wilgotny ręcznik kuchenny i obrócić do góry nogami. Następnie delikatnie oderwać papier do pieczenia i zawinąć ciasto w rulon wraz z ręcznikiem. Pozostawić do ostygnięcia przez 15 minut.

Przygotowanie kremu:
W misce wymieszać mikserem serek mascarpone wraz mlekiem słodzonym skondensowanym. Ubić śmietanę kremówkę i dodać do serka mascarpone.

Przygotowanie polewy:
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie dolać śmietanę kremówkę. Dokładnie wymieszać i odstawić aż zgęstnieje.

Przygotowanie rolady świątecznej:
Biszkopt rozwinąć i rozsmarować na nim krem z serka mascarpone i śmietany. Ponownie zwinąć w roladę. Wierzch posmarować polewą czekoladową, następnie widelcem porobić wgłębienia, charakterystyczne dla kory drzew, tak by rolada swoim wyglądem przypominała pień.
Gotową roladę świąteczną przed podaniem wstawić do lodówki na co najmniej 2 godzin.

Smacznego.


What are your thoughts?