Bezglutenowe ciasteczka ryżowe

Bezglutenowe ciasteczka ryżowe

Bezglutenowe ciasteczka ryżowe to przepis na smaczne ciasteczka dla osób uczulonych na gluten, ale nie tylko. Idealne do pogryzania w ciągu dnia, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego. Dodatkowo nie zawierają mleka, w związku z czym mogą się nimi również delektować osoby z nietolerancją na laktozę.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 10 minut + 12-15 minut pieczenie
Porcja: około 30 ciasteczek
Koszt: niski

Składniki:
300 g mąki ryżowej
50 g masła roślinnego dobrej jakości
100 g cukru
50 ml mleka ryżowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
W misce zmieszać jajko, oba cukry oraz miękkie masło. Dodać mąkę ryżową wraz z łyżeczką proszku do pieczenia i dolać mleko ryżowe. Zagnieść ciasto do otrzymania miękkiej i jednolitej konsystencji. Uformować z niego kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Następnie ciasto wyjąć z lodówki i formować z niego kulki o wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i piec w nagrzanym do 170-180 stopni piekarniku przez około 12-15 minut aż ciasteczka ryżowe zaczną się rumienić.

Po upieczeniu, bezglutenowe ciasteczka ryżowe ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.


What are your thoughts?