Włoskie kruche ciasteczka – frollini

Włoskie kruche ciasteczka – frollini

Frollini to smaczne i proste do przygotowania kruche ciasteczka. By je przyrządzić potrzebne jest kilka podstawowych składników, które zazwyczaj mamy w domu. W związku ze zbliżającymi się Świętami Bożego Narodzenia ciasteczka te będą pięknie zdobić Wasze świąteczne stoły. Ponadto są one świetnym pomysłem, by podać je podczas „Christmas Party”, ale nie tylko. Frollini przyrządzać przez cały rok, zmieniając kształty foremek.

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut chłodzenie w lodówce + 10-15 minut pieczenie
Porcja: około 35 ciasteczek
Koszt: niski

Składniki:
250 g mąki
150 g masła (zamiast masła można użyć masła roślinnego, by ciasteczka były bez mleka)
70 g cukru pudru
8 g cukru waniliowego
3 żółtka
szczypta soli

Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo (10 minut od momentu wrzenia wody). Obrać, wyjąć żółtka i rozgnieść je widelcem. Dodać mąkę, pokrojone na mniejsze kawałki masło i zacząć wyrabiać ciasto, tak by składniki zaczęły się łączyć. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli i kontynuować zagniatanie ciasta do otrzymania gładkiej konsystencji. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.

Następnie ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra i foremkami powycinać ciasteczka. Ja użyłam gwiazdki, choinki i serduszka.

Frollini piec w nagrzanym do 170-180 stopni piekarniku przez około 15-20 minut aż zaczną się rumienić.

Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

 

 


What are your thoughts?