Dziki ryż z suszonymi morelami

Dziki ryż z suszonymi morelami

Dziki ryż z suszonymi morelami to pyszne danie, które świetnie nadaje się na „bufetowe” imprezy. Super się sprawdzi podczas zabawy Sylwestrowej, a swoim niepowtarzalnym smakiem na pewno zachwyci Waszych gości. Dziki ryż z suszonymi morelami to sałatka, której smaku dopełniają dojrzałe pomarańcze oraz chrupiące pistacje, a wszystko wymieszane z sosem z oliwy z oliwek, soku z cytryny i musztardy.

dziki ryż z suszonymi morelami

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: mniej niż 30 minut + gotowanie ryżu
Porcja dla 4 osób
Koszt: średni

Składniki:
320 g dzikiego ryżu
2 pomarańcze
1 łyżki oliwy z oliwek
10-12 suszonych moreli
80 g pistacji prażonych, solonych

Składniki na sos:
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1/2 brązowego cukru
1 łyżka musztardy Dijon
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Dziki ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie odcedzić, przełożyć do miski, dodać jedną łyżkę oliwy z oliwek i ostudzić.

Pomarańcze obrać ze skórki. Ich cząstki pokroić na mniejsze kawałki.

Na mniejsze kawałki pokroić również suszone morele.

Pomarańcze, morele oraz obrane pistacje dodać do ryżu i wymieszać.

Przygotowanie sosu:
W miseczce wymieszać oliwę z oliwek wraz z sokiem z cytryny, brązowym cukrem i musztardą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos dodać do ryżu.

dziki ryż z suszonymi morelami

Smacznego.


What are your thoughts?