Crostata z jabłkami, wiśniami i ciasteczkami amaretti

Crostata z jabłkami, wiśniami i ciasteczkami amaretti

Crostata z jabłkami, wiśniami i ciasteczkami amaretti to idealny deser na specjalne okazje w gronie najbliższych.
Jabłka, ciasteczka amaretti oraz wiśnie stanowią pyszne i niepowtarzalne w smaku wypełnienie kruchego ciasta. Crostata z jabłkami to także świetny pomysł na ciasto świąteczne dla Waszych gości.

Trudność: średnia
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie około 40 minut
Porcja: okrągła forma do tart o średnicy 24-26 cm
Koszt: średni

Składniki na ciasto*:
250 g mała
150 g cukru
2 jajka
350 g mąki
torebka cukru waniliowego

*Zamiast zagniatać ciasto, można użyć ciasto francuskie (dwa opakowania – okrągłego).

Składniki na wypełnienie:
2 jabłka (ja użyłam golden)
około 15 ciasteczek amaretti
1 łyżka cukru
wyciśnięty sok z połowy cytryny
wiśnie w syropie (w sezonie mogą być świeże wiśnie pozbawione pestek – ok. 100 g) lub konfitura wiśniowa

Dodatkowo:
cukier waniliowy

Przygotowanie:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Następnie ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować każdą z nich, pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia.

Jedną z rozwałkowanych części wraz z papierem do pieczenia wyłożyć formę do tart (wierzchni kawałek papieru do pieczenia zdjąć). Ciasto nakłuć widelcem.

Ciasteczka amaretti pokruszyć i posypać nimi ciasto.

Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół, wydrążyć środki i pokroić na cieniutkie plasterki. Przełożyć do miski, dodać łyżkę cukru i wyciśnięty sok z połowy cytryny. Wymieszać. Plasterki jabłka ułożyć na pokruszonych ciasteczkach amaretti, następnie położyć wiśnie w syropie i dodatkowo polać kilkoma łyżkami syropu.

Wszystko przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta i posklejać krawędzie obu części ciasta.

Crostatę z jabłkami piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 40 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.


What are your thoughts?