Pęczak z selerem naciowym i gorgonzolą

Pęczak z selerem naciowym i gorgonzolą

Pęczak z selerem naciowym i gorgonzolą to proste do przygotowania danie. Zdrowe, lekkie i pełnowartościowe. Pęczak z selerem naciowym łączy w sobie pikantny smak gorgonzoli, słodkie rodzynki i chrupiące, świeże łodygi selera naciowego.

jęczmień z selerem naciowym

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 15 minut + gotowanie ziaren jęczmienia
Porcja dla 4 osób
Koszt: średni

Składniki:
300 g pęczaku
150 g sera gorgonzola piccante
2 łodygi selera naciowego
50 g rodzynek
16 połówek orzechów włoskich
1/2 łyżeczki mielonego kminku
3-4 łyżki oliwy z oliwek
opcjonalnie 1-2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:
Pęczak ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do miski. Dolać 3-4 łyżki oliwy z oliwek.

Ser gorgonzola pokroić w kostkę. Łodygi selera umyć i pokroić na cienkie plasterki. Orzechy włoskie posiekać. Następnie wszystko dodać do ugotowanego pęczaku. Ponadto dodać rodzynki, kminek, opcjonalnie 1-2 łyżki soku z cytryny i wymieszać.

Smacznego.


What are your thoughts?