Kasza bulgur z soczewicą i serem

Kasza bulgur z soczewicą i serem

Kasza bulgur z soczewicą i serem to zdrowe i pełnowartościowe danie. Kaszę bulgur z soczewicą można przygotować dzień wcześniej, by na drugi dzień zabrać ją do pracy. Będzie to smaczny i dietetyczny posiłek..

bulgur z soczewica

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja dla 2-3 osób
Koszt: średni

Składniki:
150 g kaszy bulgur
mała puszka soczewicy (140 g)
100 g sera żółtego (mazdamer, edam, gouda; może być też ser owczy lub kozi)
12 pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
1-2 łyżki zielonej pietruszki + kilka listków do ozdoby
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie 1-2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:
Kaszę bulgur ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przestudzić i dodać 2 łyżki oliwy z oliwek.

Soczewicę z puszki odcedzić i opłukać. Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki. Zieloną pietruszkę drobno posiekać. Następnie wszystko dodać do kaszy bulgur i wymieszać. Posypać do smaku solą i pieprzem oraz opcjonalnie dodać 1-2 łyżki soku z cytryny.

Przyozdobić listkami zielonej pietruszki.

 kasza bulgur z soczewica

Smacznego.

 


What are your thoughts?