Focaccia z rozmarynem

Focaccia z rozmarynem

Focaccia z rozmarynem to pyszna włoska przekąska. We Włoszech focaccia jest dostępna niemalże na każdym kroku. Zajadają się nią wszyscy. Może zastąpić chleb, ponieważ z plasterkiem prosciutto, sera i listkiem sałaty, smakuje wyśmienicie.

focaccia

Trudność: średnie
Czas przygotowania: 30 minut + około 30 minut  gotowanie ziemniaków + około 1 godziny na wyrośnięcie ciasta + pieczenie około 40 minut
Porcja: prostokątna forma o wymiarach 30 cm x 20 cm
Koszt: niski

Składniki:
2 ziemniaki (ok. 200 g)
300 g mąki
5 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki letniej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

Dodatkowo:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki letniej wody
świeży rozmaryn
sól gruboziarnista

Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie. Gdy są ugotowane, obrać ze skórki, przecisnąć przez praskę i ostudzić.

Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, 2 łyżki oliwy z oliwek, ziemniaki i pół szklanki letniej wody (w lato, gdy jest gorąco, dodać zimną wodę). Ze wszystkich składników zagnieść ciasto do otrzymania gładkiej i miękkiej konsystencji. Jeśli podczas zagniatania ciasto się klei, podsypywać mąką. Na samym końcu dodać łyżeczkę soli i wgnieść ją w ciasto. Następnie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (najlepiej w misce posypanej mąką), przykrywając wilgotną szmatką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (potrzeba jest około 1 godziny).

Gdy ciasto na focaccie jest wyrośnięte, wyłożyć nim, posmarowaną oliwą z oliwek, prostokątną formę o wymiarach 30 cm x 20 cm. W cieście porobić małe dołeczki.

W miseczce wymieszać 2 łyżki oliwy z oliwek wraz z dwoma łyżkami letniej wody i posmarować wierzch focacci. Posypać listkami rozmarynu i solą gruboziarnistą.

Tak przygotowaną focaccię odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Następnie piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 40 minut, aż jej wierzch się zarumieni.

Smacznego.


What are your thoughts?