Tarta cebulowa

Tarta cebulowa

Tarta cebulowa to danie świetnie nadające się na przystawkę, lub na drugie danie – jako akompaniament do mięsa. Osobiście nie jestem fanką cebuli, ale tarta cebulowa to jedna z lepszych, jaką jadłam. Cebula, po podsmażeniu, traci swój ostry smak i nabiera „słodkości”. Mieszając ją z serem i jajkami otrzymujemy przepyszny farsz do kruchego, maślanego ciasta.

tarta cebulowa

Trudność: średnie
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie około 40 minut
Porcja: okrągła forma do tart o średnicy 24-26 cm
Koszt: średni

Składniki na ciasto:
150 g masła
350 g mąki
5-6 łyżek zimnej wody
sól

Składniki na farsz:
2 cebule (400-500 g)
3 jajka
150-200 g sera żółtego (ja użyłam sera Asiago, może być Gouda, Masdam)
łyżka masła
sól i pieprz do smaku
gałka muszkatołowa

Przygotowanie ciasta:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, uformować kulę, zwinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum pół godziny.

Następnie ciasto rozwałkować, pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia, i wyłożyć nim formę do tart, zostawiając dolny papier.

Ciasto można podpiec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 10 minut, przykrywając je papierem do pieczenia i wysypując na nie ziarna fasoli.

Przygotowanie farszu:
Cebule obrać ze skórki i cienko pokroić. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i podsmażyć cebulę przez około 10 minut.

W misce roztrzepać jajka, dodać podsmażoną cebulę, pokrojony w kostkę ser, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać gałkę muszkatołową.

Farsz wyłożyć na ciasto.

Tartę cebulową piec w 170 stopniach przez ok. 40 minut.

Smacznego.


What are your thoughts?