Palmiery z parmezanem

Palmiery z parmezanem

Palmiery z parmezanem to banalnie prosta do przygotowania przekąska. Dosłownie z kilku składników powstają smaczne, wytrawne ciasteczka do pogryzania w ciągu dnia, czy też podczas aperitivo w gronie znajomych.

palmiery z parmezanem

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie około 20 minut
Porcja dla 6-8 osób
Koszt: niski

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego prostokątnego
1 łyżka oliwy z oliwek
40-50 g tartego parmezanu
3 łyżki tartego sera Ementaler (może być inny rodzaj sera żółtego)
1 żółtko
pół łyżeczki wody
pieprz do smaku

Przygotowanie:
Parmezan oraz ser Ementaler zetrzeć na tarce. Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować oliwą z oliwek, rozsypać na nim oba rodzaje sera i posypać pieprzem.

Ciasto francuskie zwinąć z obu stron wzdłuż dłuższych boków do środka. Oba boki mają „spotkać się” na środku. Zwinięte ciasto wstawić do lodówki na około 15 minut. Następnie ciasto pokroić na kawałki o szerokości około 5 mm. Rozłożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia, pozostawiając wolne przestrzenie pomiędzy palmierami.

W miseczce roztrzepać żółtko wraz z wodą i posmarować nim palmiery z parmezanem.

Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15-20 minut, aż zaczną się rumienić. Następnie ostudzić.

palmiery z parmezanem

Smacznego.


What are your thoughts?