Pizza z mięsa mielonego

Pizza z mięsa mielonego

Pizza z mięsa mielonego to świetny pomysł na drugie danie lub kolację. Jej spód stanowi mieszanina mielonego mięsa wołowego i wieprzowego. Wierzch pokrywają pomidory, ser mozzarella oraz kapary.

pizza z mięsa mielonego

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 15 minut + pieczenie około 25 minut
Porcja dla 4-6 osób (okrągła forma do pizzy o średnicy 30 cm)
Koszt: średni

Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
500 g mięsa mielonego wołowego
500 g dojrzałych pomidorów
100-120 g mozzarelli
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki kaparów w soli
cebula
2 łyżki posiekanej bazylii + listki do dekoracji
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
W misce wymieszać oba rodzaje mięsa mielonego wraz z dwoma łyżkami oliwy z oliwek, jedną łyżką kaparów (kapary należy opłukać pod bieżącą wodą), drobno posiekanymi cebulką i bazylią. Dodać sól i pieprz do smaku.

Mięso wyłożyć na formę do pizzy o średnicy 30 cm, ugnieść. Na wierzchu rozłożyć pokrojone na drobniejsze kawałki pomidory i posmarować resztą oliwy z oliwek.

Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piecyka i piec przez około 15 minut, aż mięso będzie upieczone (jeśli mięso „puszcza” sporą ilość wody, wylać ją). Następnie na wierzchu położyć pokrojoną w kostkę mozzarelę i łyżkę opłukanych kaparów. Piec około 5 minut, aż ser się rozpuści.

Gdy pizza z mięsa mielonego jest gotowa, wyjąć z piekarnika, przyozdobić liśćmi bazylii i podawać.

pizza z mięsa mielonego

Smacznego.


What are your thoughts?