Ciasteczka z musli czekoladowym

Ciasteczka z musli czekoladowym

Ciasteczka z musli czekoladowym to ciasteczka, które smakują o każdej porze dnia i nocy, a najlepiej rano ze szklanką ciepłego mleka. Są banalnie proste do przygotowania i bardzo szybko się je piecze.
Ciasteczka z musli skuszą zarówno małych, jak i dużych łakomczuchów.

ciasteczka z musli

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: mniej niż 30 minut + około 20 minut na zgęstnienie ciasta + pieczenie 10 minut
Porcja na około 30 ciasteczek
Koszt: średni

Składniki:
2 jajka
140 g cukru brązowego
16 g cukru waniliowego
160 g masła
2 łyżki miodu
300 g musli czekoladowego
300 g mąki (może też być mąka żytnia)
8 g proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Jajka ubić wraz z cukrami, brązowym i waniliowym, do otrzymania puszystej konsystencji. Dodać rozpuszczone masło oraz dwie łyżki miodu, wymieszać mikserem. Następnie dodać musli i widelcem rozgnieść jego większe kawałki.  Na koniec dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Wymieszać aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Ciasto odstawić na około 15-20 minut, dopóki bardziej nie zgęstnieje, po czym uformować kulki, rozłożyć je na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem, i lekko rozpłaszczyć.

Ciasteczka z musli piec w rozgrzanym do 180 stopni piecyku przez 10 minut.

ciasteczka z musli

ciasteczka z musli

Smacznego.


What are your thoughts?