Sałatka ryżowa z tuńczykiem i kukurydzą

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i kukurydzą

Sałatka ryżowa z tuńczykiem to danie, które samym wyglądem zachęca do jedzenia. Zapewniam Was, że sałatka ta smakuje tak samo jak wygląda… Po prostu smakowicie.

sałatka ryżowa z tuńczykiem

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + gotowanie ryżu
Porcja dla 4-6 osób
Koszt: średni

Składniki:
280-300 g ryżu (najlepiej do sałatek)
300 g pomidorków koktajlowych
200 g kukurydzy w puszce
2 marchewki
250 g tuńczyka w sosie własnym
60 g rukoli
150 g zielonych oliwek bez pestek
garść liści bazylii
oliwa z oliwek
sól do smaku

Przygotowanie:
Ryż ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przełożyć do dużej miski, dodać 2-3 łyżki oliwy z oliwek.

Marchewki umyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić w cienkie paseczki o długości 2-3 cm i podsmażyć na patelni z oliwą z oliwek przez kilka minut.

Rukolę, bazylię i pomidorki umyć. Te ostanie pokroić na ćwiartki. Liście bazylii posiekać.

Tuńczyka odsączyć. Kukurydzę odcedzić i przelać wodą.

Powyższe składniki oraz zielone oliwki dodać do ryżu. Sałatkę wymieszać. Doprawić solą do smaku.

Przyozdobić listkami bazylii i podać.

Smacznego.


What are your thoughts?