Ciasto z gorgonzolą, orzechami i rodzynkami

Ciasto z gorgonzolą, orzechami i rodzynkami

Ciasto z gorgonzolą, orzechami włoskimi i rodzynkami to niebywałe połączenie smaków: pikantnego w smaku sera gorgonzola oraz słodkich rodzynek i chrupiących orzechów włoskich. Ciasto z gorgonzolą przygotowuje się bardzo szybko, podobnie jak muffiny, i jest naprawdę pyszne. Na drugi dzień, pokrojone w cieniutkie plasterki, smakuje jeszcze lepiej.

ciasto z gorgonzolą

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 30 minut + pieczenie 40 minut
Porcja: forma keksówka 25 cm x 11 cm
Koszt: średni

Składniki:
200 g mąki
16 g proszku do pieczenia
3 jajka
2 łyżki oliwy z oliwek
150 ml mleka
40-50 g tartego parmezanu
150 g sera gorgonzola piccante
70 g obranych orzechów włoskich
50 g rodzynek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Rodzynki umyć i osuszyć. Orzechy włoskie pokroić na mniejsze kawałki. Ser gorgonzola pokroić w drobną kostkę.

Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli i pieprzu.

Do drugiej miski wbić jajka i je roztrzepać, dolać oliwę z oliwek oraz mleko.

Mieszaninę jajek, oliwy i mleka dolewać stopniowo do mąki. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać starty ser parmezan, następnie orzechy włoskie, dobrze wysuszone rodzynki oraz pokrojoną w kostkę gorgonzolę.

Ciasto wlać do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 40 minut do tzw. suchego patyczka.

Ciasto z gorgonzolą ostudzić i wyjąć z formy.

Smacznego.


What are your thoughts?