Ciasto Chmurka

Ciasto Chmurka

Ciasto Chmurka to jeden z najprostszych przepisów jakie znam. Aby je przygotować wystarczy kilka składników, które zazwyczaj mamy w domu. Dodatkowo potrzebna będzie jedna większa miska, mikser, miarka i forma do ciast. Ciasto Chmurka jest delikatne w smaku, ponadto nie należy do tzw. „bomb kalorycznych”. Także jeśli dbacie o linię, a czasem nachodzi Was ochota na coś słodkiego, to ciasto Chmurka będzie idealne.

ciasto chmurka

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: mniej niż 30 minut + pieczenie 30 minut
Porcja: tortownica o średnicy 22-24 cm lub forma na babę o średnicy 26 cm
Koszt: niski

Składniki:
240 g cukru
300 g mąki
125 ml wody
120 ml oleju (może być kukurydziany, słonecznikowy)
3 jajka
16 g proszku do pieczenia
16 g cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego*
starta skórka z 1 cytryny
cukier puder do posypania

*Dodając cukier waniliowy należy odjąć 16 g białego cukru.

Przygotowanie:
W misce ubić jajka z dwoma cukrami do otrzymania gładkiej i puszystej konsystencji. Dolać olej wraz z wodą, kontynuując mieszanie. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i startą skórkę z cytryny; wymieszać.

Ciasto przelać do nasmarowanej masłem i posypanej mąką formy.

Piec w nagrzanym do 170-180 stopni piekarniku (moduł statyczny) przez 30 minut do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.


What are your thoughts?