Fusilli z zielonym groszkiem i czerwoną fasolką

Fusilli z zielonym groszkiem i czerwoną fasolką

Fusilli z zielonym groszkiem i czerwoną fasolką to pyszne i wartościowe danie. Można je jeść na ciepło lub na zimno jako sałatka. Smakuje również na drugi dzień. Makaron pszenny można zamienić makaronem orkiszowym czy bezglutenowym.

fusilli z groszkiem

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja dla 4 osób
Koszt: średni

Składniki:
400 g makaronu fusilli
150 g zielonej fasolki szparagowej
mała puszka zielonego groszku
duża puszka czerwonej fasolki
50 g obranych orzechów włoskich
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
liście bazylii

Przygotowanie:
Zieloną fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki, pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Makaron fusilli ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do dużej miski, dodać oliwę z oliwek. Wymieszać.

Następnie dodać zieloną fasolkę szparagową, odcedzony zielony groszek oraz czerwoną fasolkę, ponadto pokrojone na mniejsze kawałki orzechy włoskie i liście bazylii. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Fusilli z zielonym groszkiem i czerwoną fasolką można podawać w temperaturze pokojowej lub na zimno.

Smacznego.


What are your thoughts?