Zapiekany ryż z zielonym groszkiem

Zapiekany ryż z zielonym groszkiem

Zapiekany ryż z zielonym groszkiem, czyli tzw. sformato di riso to proste i smaczne danie.
W związku z tym, że w kuchni włoskiej praktycznie nic się nie marnuje, dzięki temu daniu możemy wykorzystać m.in. risotto, które zostało nam z obiadu lub ugotowany w za dużej ilości ryż. Wystarczy dodać kilka składników, wymieszać i zapiec w piekarniku.

zapiekany ryż z zielonym groszkiem

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: mniej niż 30 minut + pieczenie około 20 minut
Porcja dla 4 osób
Koszt: niski

Składniki:
400 g ugotowanego ryżu*
100 g mozzarelli
mała puszka zielonego groszku
passata
tarty parmezan lub grana padano
sól i pieprz do smaku

*Może być także nadmiar risotto, który został po obiedzie.

Przygotowanie:
W misce wymieszać ryż, pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz zielony groszek. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wygładzić powierzchnię, posmarować passatą i posypać tartym parmezanem.

Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut, dopóki na wierzchu nie utworzy się chrupiąca skorupka.

zapiekany ryż z zielonym groszkiem

Zapiekany ryż z zielonym groszkiem smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego.


What are your thoughts?