Brownie z ricottą i czekoladą gorzką

Brownie z ricottą i czekoladą gorzką

O brownie z ricottą i gorzką czekoladą nie będę za wiele pisać. Jedynie to, byście je upiekli, a stanie się ono jednym z Waszych ulubionych deserów.

brownie z ricottą

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie około 35-40 minut
Porcja dla 6-8 osób
Koszt: średni

Składniki na bazę czekoladową:
200 g czekolady gorzkiej
200 g cukru
130 g masła
80 g mąki
3 jajka

Składniki na krem:
250 g ricotty
1 jajko
1 łyżka cukru + 1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka mąki

Przygotowanie:
W małym garnuszku rozpuścić gorzką czekoladę wraz z masłem. Przełożyć do miski, dodać cukier, jajka, mąkę i dobrze wymieszać mikserem.

W drugiej misce wymieszać ricottę z jajkiem, cukrem, mąką i cukrem waniliowym.

Kwadratową lub prostokątną formę do wypieków wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej czekoladową część ciasta. Na wierzch wyłożyć krem z ricotty i delikatnie rozprowadzić widelcem, tak by obie części się wymieszały.

Brownie z ricottą piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35-40 minut.

Smacznego.


What are your thoughts?