Farfalle z prosciutto cotto

Farfalle z prosciutto cotto

Farfalle z prosciutto cotto z dodatkiem marchewki i cukinii to smaczne i lekkie danie, odpowiednie na każdą porę roku i każdą okazję. Farfalle z prosciutto cotto można podać zarówno na ciepło, jak i na zimno – jako sałatkę makaronową.Podejrzyj wpis

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 30 minut
Porcja dla 2 osób
Koszt: niski

Składniki:
200 g makaronu farfalle
150 g gotowanej szynki w jednym kawałku lub w dwóch grubych plastrach po 75 g każdy
2 małe cukinie
1 duża marchewka
5-6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
1 łyżka soku z cytryny
garść liści bazylii
sól i pieprz

Przygotowanie:
Warzywa umyć i pokroić w cienkie słupki (a julienne) o długości około 3-4 cm. Gotowaną szynkę również pokroić w cienkie paseczki, lub jeśli jest w jednym kawałku – w kostkę.

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Około 3 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone warzywa. Makaron wraz z marchewką i cukinią odcedzić i przełożyć do miski. Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek i wymieszać. Dodać także gotowaną szynkę.

W małej miseczce wymieszać 3-4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina, 1 łyżkę soku z cytryny oraz posiekane drobno liście bazylii. Następnie gotowy sos dodać do makaronu. Na koniec, farfalle z prosciutto cotto, doprawić do smaku solą i pieprzem.

farfalle z prosciutto cotto

Smacznego.


What are your thoughts?