Sernik na zimno z ricottą i owocami

Sernik na zimno z ricottą i owocami

Sernik na zimno z ricottą i owocami to pyszny, lekki i świeży deser, bez pieczenia. Sernik na zimno z ricottą i owocami to deser odpowiedni na każdą porę roku i każdą okazję. Do jego dekoracji można użyć wszelakich owoców sezonowych, począwszy od truskawek, malin, poprzez kiwi, winogrona, czy brzoskwinie.

Sernik na zimno z ricottą

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut + minimum 3 godziny chłodzenia w lodówce
Porcja: okrągła forma do tortów o średnicy 24 cm
Koszt: średni

Składniki na spód ciasta:
100 g masła
80 g gorzkiej czekolady
16 biszkoptów Digestive

Składniki na krem:
600 g ricotty
200 g serka typu Philadelphia
100 g cukru
16 g cukru waniliowego
15 g żelatyny
50 ml wody

Do dekoracji:
świeże owoce według własnego gustu

Przygotowanie:
W garnuszku podgrzać wodę i rozpuścić w niej żelatynę.

Biszkopty wraz z gorzką czekoladą drobno zmielić w robocie kuchennym, następnie dodać rozpuszczone masło. Wymieszać i wyłożyć na dno okrągłej formy do tortów, pokrytej papierem do pieczenia. Dokładnie ugnieść.

Ricottę wraz z serkiem Philadelphia, cukrem i cukrem waniliowym wymieszać mikserem, następnie dodać rozpuszczoną wcześniej żelatynę.

Otrzymany krem wyłożyć na przygotowany spód ciasta. Wygładzić powierzchnię i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Owoce umyć, pokroić na cienkie plasterki lub przekroić na pół w przypadku winogron i udekorować wierzch sernika.

Sernik na zimno z ricottą

Smacznego.


What are your thoughts?